Erkekte Kondilom Neden Olur? Belirtileri Nelerdir

Kondilom Nedir

(HPV)  virüsün neden olduğu genital siğiller (kondilomlar) kontrol altına alınamadığında rahim ağzı kanserine yok açmakta. Erkekte kondilom baskılanmadığı bünyelerde ise penis kanserine neden olmaktadır. Kişi bulaş yolu bu virüse maruz kaldıktan sonra deri kenarındaki çatlaklardan girerek temas yolu ile geçiyor. Kimi zaman et beni işkillenmesiyle önemsenmediğinde temas esnasında kanama yaparak, vücudun diğer bölgelerine de sıçrama eğilimi de gösterebilmektedir. (HPV)’in dünya genelinde 200’ün üstünde değişik türü bulunuyor. Bunlardan ‘’HPV16 -18—31 -33 olan tipleri Yüksek riskli HPV “(kondilom) olarak biliniyor. Temas anında kaşıntı yolu ile gitgide çoğalıp yayılabiliyor Klinik olarak fark edilmeyen bazı tipleri ise; smear testi ile ortaya çıkıyor. Kondilom Tedavisi 4 aşamadır.’’ Bunlar;

Kondilom Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?


·         Cerrahi Yöntemi
·         Elektrokoterizasyon
·         Kriyoterapi dondurma
·         Kondilom koterizasyonu




Eksizyonel: Genital siğillerin sıklığına sayısı yaygınlığı ve şekline göre Lokal anastezi ya da sedesyon uygulanır. Virüslerin yakma işleminin ardından iyileşmesi siğilin tekrar etmesi virüsün tipine bağlıdır.

Cerrahi: Çoğunlukla ilaç tedavisine müspet cevap verilmeyen ya da cerrahi yöntemle çıkarılması gereken kondilomların tedavisinde uygulanmaktadır. Kondilom ameliyatı yöntemiyle yok edilen siğillerin nüksetme oranı %80-90 civarındadır.

Kriyoterapi:  Dondurma şlemleri muayenehane ortamında yapılabilmekle birlikte, lazer tedavi teknikleri için uygun ameliyathane şartları gereklidir. Ağrısız acısız bir işlemdir.

koterizasyonu: Elektroter cihazındaki yüksek frekanslı RF dalgalardan yayılan ısı uygulandığı bölgede kondilumları buharlaştırarak yok eder. Kondilom koterizasyonu sonrası iyileşme süreci nasıl olur? Ağrısız ve hızlı bir uygulama olduğundan İyileşme süreci daha çabuktur.. Elektroter yapılan bölgede yaralar kabuk bağlayarak dökülür. Hastanın 1 ay cinsel ilişkiden kaçınması önerilir.

Kondilom Tedavisi Krem Kimlere Uygulanır?

Bu tedavi yöntemlerinin dışında; Yer aldığı siğilli bölge sınırlı ise kondilom tedavisi krem ve kimyasal ilaçlar uygula bilinir. Burada Podofilin, Aldara ( İmiquomod) ve  efudix krem siğil tedavisinde kullanılır.  Sıvı ve krem şeklinde en ilaçlar ile siğillerin üzerine sürülerek yakılması sağlanır. Kimyasal ilaçlarlar ile yapılan tedavilerde istenen etkiyi sağlaması için tedavinin uygun muayenehane şartlarında uzman tarafından yapılması gerekmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Genital Siğiller Tedavi Edilmezse Ne Tür Problemlere Yol Açar?

Erkeklerde Cinsel Sağlık Sorunları